Få en bedre privatøkonomi

 
02-10-2010
Privatøkonomi

Mange har svært ved at holde styr på deres privatøkonomi og ender derfor i uoverskuelige problemer med gæld og rykkere. For mange bliver problemerne så store at de simpelhen ignorer deres problemer, hvorved de bliver endnu større.

Her er en række gode råd, der kan hjælpe dig til at få en bedre privatøkonomi.

1. Få overblik over din økonomi
Første skridt er at få overblik over, hvilke indtægter og udgifter man har. Man skal simpelhen holde regnskab med sine udgifter, så man dels ved nøjagtig hvor højde de er, og dels ved nøjagtig hvad de går til.

2. Lav et budget
Lav et detaljeret budget for hvor meget du må brug til de forskellige poster. Hvor meget til transport, mad, børn, gaver osv. Det er også være til uforudsete udgifter.

3. Undgå at låne penge til forbrug
Det kan være fristende at optage et hurtigt lån. Men det er dyrt og kan komme til at koste dig mange gange det du startede ved at låne. For at klare renterne skal du måske tage et lån til, og sådan bliver det ved.

4. Spar op, før noget nyt købes
Lån er som sagt dyre, så hvis man spare op til frem­tidigt forbrug, får man råd til meget mere på sigt, end hvis man skal låne sig frem.

5. Tjek dine låneudgifter
Hvis du allerede har dyre lån flere forskellige steder, så forsøg at samle al gælden det sted hvor renten er lavest. Det giver både lavere mdr. udgifter og et bedre overblik over økonomien.

6. Gældssanering
Undersøg muligheden for at få offentlig gældssanering, hvis gælden er løbet løbsk.

7. Fjern overflødige udgifter
Fjern alle overflødige udgifter. Det kan f.eks. være impulskøb eller rejser.

8. Minimer udgifter
Undersøg om der er penge at spare ved at flytte bank, skifte forsikringsselskab eller telefonselskab. Husk også at skrue ned for varmen samt at spare på elektricitet og vand,.

9. Sælg bilen
Biler er i drift også selv om de er betalt helt ud. Det kan let koste et par tusinde kroner om måneden at have bil, hvis det hele tælles med. Cyklen er derimod sund og billig.

10. Undgå kæledyr
Kæledyr som hunde kan være meget dyre at have med dyrelæge, foder osv. Hvis du har problemer med økonomien, så lad være at anskaffe dig et kæledyr.

 
 
Find information om: Finans guide guiden
(Hovedkategori: Finansråd)